Hoeveel kost een kat in aankoop?

Posted on

De prijs van een kat is niet specifiek te betalen. Je kan bijvoorbeeld op het internet of in de vriendenkring een kat gratis krijgen. Dan kost de aankoop van je kat niets. In een ander geval is de prijs “wat de zot ervoor wilt betalen”.

Dierenasiel

Als je een kat wilt aankopen raad ik je zeker aan om eerst in een dierenasiel te gaan kijken. Een asiel vraag een gift voor de kat. De gift is voor de kosten die ze in de katten steken, en ook om de werking van het asiel te kunnen verzekeren. Dit kan bedrag kan variëren van de kattensoort, maar je kan een richtprijs vanaf 150€ in gedachten houden. Als het een raskat is dan kan de prijs al snel oplopen.

Raskatten

Van raskatten is het algemeen geweten dat ze wel een centje kosten. De prijzen kunnen variëren van een paar honderden euro’s tot een paar duizend euro. Een goede fokker van katten steekt veel tijd en geld in de kittens. Raskatten moeten aan specifieke eisen voldoen wat hen een raskat maakt. Hierin is dan nog het verschil tussen een een raskat met stamboom of één zonder stamboom.

Verplichtingen!

Let bij aankoop van je kat erop of deze al een chip heeft of niet. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor als hij zou weglopen ze hem kunnen scannen en zo de eigenaar kunnen opsporen. Ook een kattenpaspoort (CatID) is verplicht.

Ook niet onbelangrijk om te weten is dat een kat in België verplicht is om een sterilisatie of castratie te ondergaan. Dit is verplicht voor katten die na 1 september 2014 geboren zijn. En moet ten laatste op 1 januari 2020 uitgevoerd zijn. Dit is besloten door de regering om de het “probleem” van zwerfkatten tegen te gaan.

Dit is door de fokker vaak al gedaan, maar het kan nooit kwaad om dit na te vragen en er bewijs van te hebben op de CatID (Paspoort van de kat). De prijs van een sterilisatie/castratie van een kat kan oplopen van 75 tot 300 euro of meer. Het prijs verschil zit hier in het geslacht en gewicht van de kater of kattin. Ook in kwaliteit van de gebruikte narcose, nazorg en kennis van de dierenarts.

Niet te vergeten

Als laatste is het ook aangeraden om met je kat bij de dierenarts langs te gaan voor de juiste vaccinaties (spuitjes). Vraag dit na bij de fokker of dierenasiel of het al gebeurd is. Dit kan je ook nakijken op zijn CatID. Moest dit nog niet gedaan zijn moet je voor een jonge kat de eerste keer ongeveer 200€ rekenen. Is het een oudere kat zal dit 50€ zijn. Vaccinaties zijn meestal jaarlijks te herhalen.


Wil jij graag een fotoshoot van je Huisdier? Bekijk dan hier mijn actie die enkel geldig is via mijn website.

hondenfotograaf stefan de fotoman niet te missen actie
Deze knop brengt je naar de actie pagina.
Je bent er bijna!