Waarom prijsverschil tussen dierenartsen?

Posted on

De prijs van een castratie of een sterilisatie van een kat kan verschillen per dierenarts. Maar in de eerste plaats wat is het verschil tussen castreren en steriliseren van een kat? Dit is heel simpel te stellen, Castreren doen ze bij een kater (mannelijke kat) en steriliseren bij een kattin (vrouwelijke kat).

De prijs van beide opties is verschillend. Bij een kater is er minder werk aan, en heeft de dierenarts minder materiaal nodig dan bij een kattin. Daarom is een castratie goedkoper dan een sterilisatie. Een richtprijs van een castratie kan je inschatten op 70 euro, terwijl een sterilisatie de prijs rond de 130 euro ligt.

In eerste instantie is dit om het wild kweken tegen te gaan. Zo zullen er minder zwerfkatten rondlopen die voor “problemen” zorgen. Maar deze ingreep kan ook kwalen en kankers voorkomen.

Maar waarom rekent dierenarts A een hogere prijs dan dierenarts B? Hiervoor zijn verschillende redenen voor die we nu gaan bekijken.

Ervaring

De kans is groot dat Dierenarts A meer ervaring heeft met een castratie of sterilisatie. Zoals in andere beroepen kan je u bijscholen, nieuwe technieken leren op up to date te blijven.

Materiaal

De dierenarts kan verschillende operatie setjes gebruiken of altijd het zelfde. Natuurlijk worden de setjes ontsmet voor en na elk gebruik. Het blijft wel een extra kost voor de dierenarts en een extra veiligheid tegen complicaties.

Slaapmiddel

Er zijn verscheidene manieren om een kat onder narcose te brengen. De meestgebruikte technieken zijn slaapgas of een injectie met een slaapmiddel. Bij slaapgas is er mmestal ook een infuus voorzien.

Nazorg

De nazorg van je kat kan ook verschillen per dierenarts. Laten ze het diertje aan zijn lot over na de operatie, of komt er een assistent regelmatig controle doen. Dit geld ook bij de operatie zelf. Gaat de dierenarts alleen aan de slag of hebben ze assistentie?

De faciliteiten

Gebruikt de dierenarts alle laatste nieuwe toestellen met alle toeters en bellen in een nieuwe dierenkliniek. Of misschien is de praktijk van de dierenarts wel in een verouderde woning. Dit zijn allemaal dingen zijn die de prijs van een bezoek aan de dierenarts bepalen.

Natuurlijk bestaan er altijd uitzonderingen. Je kan dierenartsen hebben die je oplichten waar je bijstaat. En je kan er hebben die goed werk verlenen aan een goede prijs. Informeer bij je vriendenkring waar zij gaan met hun kat. Bekijk hun Facebook profiel en de ervaringen die erop staan.


Wil jij graag een fotoshoot van je Huisdier? Bekijk dan hier mijn actie die enkel geldig is via mijn website.

hondenfotograaf stefan de fotoman niet te missen actie
Deze knop brengt je naar de actie pagina.
Je bent er bijna!