Vanaf wanneer puppy training volgen?

Posted on

Eerlijk gezegd kan je niet snel genoeg beginnen met het trainen van je puppy. De hersenen van een puppy zijn zoals een spons. Des te jonger de hond is hoe sneller ze leren en absorberen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het voor de hersengroei van een hond goed is om vroeg actief ermee bezig te zijn.

Naar de hondenschool

Je kan ook met je puppy naar een hondenschool gaan om daar training te volgen. Meestal kan je daar pas terecht als je hond 12 weken oud is. Maar neem gerust zelf al het heft in handen om hem al wat manieren te leren. De ideale periode om de training van je puppy te starten is tussen de acht (8) en twaalf (12) weken. Natuurlijk kan je hem ook alles zelf leren.

Ze mogen wettelijk gezien pas na acht (8) weken pas het nestje verlaten. Dit wil zeggen dat bij thuiskomst je de training meteen kan starten. Voor een hond is het heel belangrijk dat je een goede energie uitstraalt. Niet teveel roepen tegen je hond want ze begrijpen ons toch niet.

Gebruik dezelfde commando’s

Gebruik altijd het zelfde woord als een hond iets niet mag doen bijvoorbeeld “neen”. Niet dat je hond het woord neen gaat verstaan, want ze horen alleen maar klanktonen. Als je telkens een ander woord gebruikt is het voor de puppy verwarrend. “Neen, Niet he, Niet doen!” Kies er één en blijf erbij. Omdat honden geen woorden verstaan kan je eigenlijk eender welk woord gebruiken om je puppy iets aan te leren.

Het aanleren is ook makkelijker als iedereen van het gezin dezelfde commando’s gebruikt. Dit gaat de training zoveel vlotter laten verlopen. Regelmatig gebruiken trainers een “klikker” als beloning voor de puppy. Ze beschouwen dit als een positieve klanktoon want er volgt soms een snoepje!!

Kom buiten met je puppy

Een hondenschool is ook zeker geen slecht idee. Het contact met andere honden is zeer goed voor de ontwikkeling van de puppy. Natuurlijk kan je ook altijd naar een park gaan waar je andere honden tegenkomt. Wees wel voorzichtig, niet elke hond is even goed getraind.

Wees geduldig

Een puppy trainen gaat natuurlijk niet over één (1) dag ijs. Je zal er in begin intensief mee bezig moeten zijn. Doe dit in meerdere kortere sessie en niet ineens uren. Een hond heeft ook maar een kort geheugen. Specialisten zeggen dat ze een actief geheugen hebben van 20 seconden. Als je puppy iets goed of fout doet grijp onmiddellijk in. Als je te lang wacht weet de hond niet meer waarvoor hij beloond of gestraft wordt.

Je puppy zindelijk maken

Met straffen bedoel ik niet dat je uw puppy een trap of een slag moet geven, Integendeel zelfs. Het beste wat je kan doen is een commando gebruiken zoals foei telkens ze iets doet wat niet mag. Je kan de puppy of een hond ook bij het nekvel grijpen. Dit doet geen pijn voor een hond. Het is iets heel natuurlijk, dit doen de ouders van de puppy zelf ook.

In het begin is ook ook wel aangeraden om je kleine vriend goed in de gaten te houden. Zo kan je hem meteen betrappen als hij iets doet wat je niet wilt. Ook kan je de puppy het oog houden als ze hun behoefte willen gaan doen. Zodra je ziet dat ze aanstalten maken, Til ze meteen op en zet ze buiten. Zo leggen ze sneller de link met “naar het toilet gaan doe ik buiten”.

Ga met je puppy ook regelmatig naar buiten. Daar kan die zijn behoefte doen wanneer hij wil. Doe dit zeker net voor het slapen gaan en in de ochtend bij het ontwaken. Onder het motto, wat er uit is, is er uit.


Wil jij graag een fotoshoot van je Huisdier? Bekijk dan hier mijn actie die enkel geldig is via mijn website.

hondenfotograaf stefan de fotoman niet te missen actie
Deze knop brengt je naar de actie pagina.
Je bent er bijna!