Wat eet een konijn?

Posted on

Konijnen zijn kleine lieve schattige dieren met lange oren, maar wat eten ze nu eigenlijk? Op die vraag zullen we hier zo volledig mogelijk te beantwoorden.

Zoals bij mensen hebben dieren de juiste voedingsstoffen nodig om gezond door het leven te gaan. Een konijn is een knaagdier, en zoals het woord het al zegt moeten ze veel knagen of kauwen.

Hooi

Een konijn moet altijd en overal voldoende voorraad hebben aan hooi. Op het menu van een konijn staat dagelijks ongeveer 80% hooi. Let wel op dat het hooi niet muf ruikt en niet stoffig is. Jij eet zelf toch ook geen stoffige of muffen dingen?

Met hooi blijven ze constant kauwen wat er voor zorgt dat hun gebit in top form blijft. Ook is dit een boost voor de spijsvertering.

Geef dieren geen stro als maaltijd. Stro wordt gebruikt als vloerbedekking voor de dieren. Het verschil zie je vaak aan de kleur. Hooi ziet er meestal groen uit en stro is wat geel van kleur. Ook is Hooi wat fijner van structuur.

Droogvoer

Hierin hebben we twee belangrijke groepen. Als eerste hebben we de konijnenkorrels. In korrels zitten veel voedingsstoffen. Het is makkelijk om op te kauwen en goed te controleren of ze alle nodige voedingsstoffen binnen hebben.

Als tweede hebben we gemengde voeding of ook wel konijnen muesli genoemd. De gemengde voeding bestaat uit korrels, gedroogd fruit, noten en zaden. Het nadeel hiervan is dat het konijntje eerst eet wat het lekkerste vindt. Dit is zoals bij de mens vaak het “ongezondste” eerst.

Zo bestaat de kans de dat het voedingsrijkste voedsel blijft liggen tot laatste. Wacht dan zeker tot het voederbakje helemaal leeg is voor je bijvult. Deze mixen bevatten vaak ook meer koolhydraten en vetten. Let hier dus mee op. Aangeraden hoeveelheid is 20gr/kg.

Groeten en Fruit

Het favoriete eten van mens en dier, lekker gezonde groente en fruit. Let er in begin wel meer op. In de winkel waar je konijn vandaan komt is de kans groot dat hij nog nooit groenvoer heeft gegeten. Kijk in begin dan zeker naar de konijnenkeutels, als deze slapper worden geef je hem best iets minder.

Om een startpunt te hebben kan je 50-100gr/kg geven aan je konijn. Maar welke groentes en fruit geef je het best? Broccoli, Chinese kool, paksoi, andijvie, wortel met het loof, witlof, paardenbloemen en weegbree zijn uitermate geschikt voor te voederen aan je konijn.

Natuurlijk zoals bij alle dieren zijn er ook dingen die ze niet mogen eten. Bieslook, prei, ui, knoflook, alle soorten bonen en erwten, vaste kolen zoals rodekool en wittekool aardappelen en aardappelschillen. Rabarber mag je zeker niet geven, dit is voor een konijn giftig. De koolsoorten zorgen dan weer voor winderigheid.

Met fruit kan je eigenlijk niet veel verkeerd doen. Je kan hem voederen wat ze lekker vinden, Maar geef ze niet te veel ineens. In fruit zit veel suiker en dit is dan ook weer niet gezond. Geef ze dus een klein stukje i.p.v. een hele appel.

Water

Natuurlijk moeten konijnen ook drinken. Zorg ervoor dat er altijd vers water is voorzien. Voor watervoorziening te verzekeren kan je ook altijd gras geven. In gras zitten ook heel veel voedingsstoffen doe goed zijn voor een konijn.

Als je uw grasveld hebt gemaaid laat je dit best even aan de kant liggen, zeker in het voorjaar. Het gras is dan voorzien van veel eiwitten wat misschien wel teveel kan zijn ineens. Ook aan gras moet een konijn even wennen, zoals bij groenten en fruit. En zorg ervoor dat je gras niet bespoten is met pesticide.

Op naar een gezond konijn!

Wil jij graag een fotoshoot van je Huisdier? Bekijk dan hier mijn actie die enkel geldig is via mijn website.

hondenfotograaf stefan de fotoman niet te missen actie
Deze knop brengt je naar de actie pagina.
Je bent er bijna!